Gyakran Ismételt Kérdések

Mehet-e a gyermekem a táborba?

Örömmel értesítjük a Szülőket, Gondviselőket, hogy a Tatabányai Szakképzési Centrum által szervezett Mesterségem Címere szakmaismereti tábor mindazoknak elfogadta a jelentkezését, akik 2018. június 15-ig elküldték táborozási szándékukat!

Szeretettel várjuk a „Táborlakókat” választott táboruk első napján az alábbiak szerint:

A táborokba a nyitó napokon reggel 8 órától várjuk a táborlakókat szüleikkel, gondviselőjükkel együtt a tatai Fényes Fürdő bejáratánál, ahol segítőink útbaigazítást adnak!

- I. turnus július 2.

- II. turnus július 9.

- III. turnus július 30. 

A táborozás feltétele az egészségügyi és a felelősségvállalási nyilatkozat, amelyet a táborba beérkezéskor lesz mód helyben kitölteni, aláírni.

Engedélyező nyilatkozatukat fogjuk kérni továbbá a táborlakók utaztatásához és fotókon, videókon való szerepeltetéséhez is.

A tábor területére gépkocsival nem lehet behajtani, kérjük, hogy ha szükséges, használják a fürdő parkolóját.

Kérjük, hogy 10 óráig érkezzenek meg, hogy legyen módunk ebédig a gyerekeket elhelyezni a szállásokon, illetve megalakítani a csoportokat a szakmai programok lebonyolításához. Ebéd után már szervezett programok lesznek!

   

Hogyan készüljünk fel a táborozásra?

Kérjük, hogy a táborral kapcsolatos előkészületekről, a tábor részletes programjáról és egyéb tudnivalókról a táborok honlapján folyamatosan tájékozódjanak, beszélgessenek a tábori életről, a szabályokról gyermekükkel! A honlap folyamatosan megújul, egyre több információ lesz olvasható, hogy körültekintően felkészülhessenek a tanulók az egy heti közös tábori életre. Különösen a tábor szakmai programja és a GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) tanulmányozása fontos!

Kérjük továbbá, hogy hozzák magukkal vagy email címünkre küldjék meg a gyerekek Mesterségem Címere táborral kapcsolatban készített alkotásait (ha készült ilyen – egyébként nem volt kötelező). Szeretnénk egy kiállítást rendezni belőlük!

Kérjük a Szülőket, hogy a tábori felszerelések összeállításakor gondoljanak az alábbiakra:

 • az időjárás változékonysága miatt meleg ruha is legyen, esernyő vagy esőkabát, váltó ruházat (különösen strandolás utánra), papucs
 • a napszúrás, leégés elleni védekezés eszközei (napellenzős sapka, napszemüveg, krém, stb)
 • elemlámpa, műanyag pohár, vizes flakon (Kétszer buszos-dottós kirándulásra megyünk!)
 • kisebb egyéni és közösségi játékok (könyv, kártya, társas játék, labda, tollas, strandolásnál alkalmas játék, stb)
 • egyéni szokásaik, szükségleteik szerint szúnyog és rovarcsípés elleni riasztók, helyi kezelésükhöz használt kenőcs, stb. Természetesen feltöltjük elsősegély ládánkat a szükséges eszközökkel, kellékekkel, de szívesen vesszük, ha gyerekek saját lehetőségekkel is rendelkeznek!
 • a táborban wifi szolgáltatás nincs, csak mobilnetre (vagy telefonra) számítsanak a gyerekekkel való kapcsolattartás tekintetében.

FONTOS!

A vagyonvédelem, illetve a közösségi élet tiszteletben tartása érdekében a táborban korlátozzuk a mobiltelefon használatot, amelynek célja, hogy a táborlakók lehetőség szerint csak a családi kapcsolattartás érdekében használjanak kommunikációs eszközt.

Kérjük a Tisztelt Szülőket, hogy kérdéseikkel, javaslataikkal e-mail címünkre írjanak levelet vagy hívják a táborvezetőt a 06 70 523 1610-es telefonszámon.

Milyen helyszínen zajlik a tábor?

A tábor helyszíne a Tata központjától mintegy 3 km- re, a Fényes Forrásvidéken fekvő Fényes Fürdő és Kemping, egy közel 30 hektáros természetvédelmi terület. 100 éves múltját a mélyből feltörő 20-22°C-os forrásvíznek köszönheti,. Ez táplálja a strand-, és kempingkomplexumot, a természetvédelmi szempontból is fontos lápvilágot. A fürdő közvetlen szomszédságában található  Tatai Fényes Tanösvény, mely 2015-ben került kialakításra. 1350 m hosszú cölöpsétányról csodálhatják a látogatók az aktív forrásokat, találkozhatnak az itt nyüzsgő állat- és növényvilággal, akár éjszakai túrákon is.

 

 

A Fényes Forrásvidék egyedülállóságát tükrözi, hogy állandó úszómesteri felügyelet mellett, gyermek-, sport-, és természetes forrástó is várja májustól augusztusig mindazokat, akik úgy döntenek, hogy Tatát, a vizek városát választják nyaralásuk, szabadidejük eltöltésének helyszínéül.

 

 

A strandfürdő területén különböző kategóriájú büfék, étterem, homokos röplabdapálya és tágas füves, árnyas pihenőhelyek gondoskodnak a vendégek kényelméről. 

 

 


Milyen szálláshelyen vannak a táborlakók?

A táborban található különböző kategóriájú és férőhelyes szállásokat elsősorban a szabadidejüket aktívan, kirándulással töltő vendégek számára ajánlják. A tiszta, nyugodt környezetben a teljeskörűen felszerelt faházak megfelelő elhelyezést jelentenek a gyerekeknek. A tábor a strandfürdő területén található, ezért megközelítése csak ellenőrzötten, a főbejáraton keresztül történhet!

Faház típusok:

Árnyas Platán 1-6. (4+1 ágyas faház saját zuhanyzóval, saját mosdóval)

Jégmadár 1-2. (6 ágyas faház saját zuhanyzóval, saját mosdóval)

Ligetmoha 1-6. (3-5 ágyas motelszoba közös konyhával, zuhanyzóval)

 

 

A táborlakókat a beérkezés napján osztjuk el, biztosítva a nemek szerinti elkülönülést!

 


Milyen ellátást kapnak a táborlakók, és lehet-e külön ellátást kérni?

A táborban napi ötszöri étkezést biztosítunk a Fényes Fürdő és Kemping területén lévő melegkonyha segítségével. E konyha a létesítményben lévő összes gyermek és ifjúsági, illetve felnőtt szálláshely étkeztetésében szerepet vállal, minősége jó, több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a gyermekétkeztetés terén.

A tábori körülmények között biztosítható külön étkeztetés (elsősorban egészségügyi indokokra hivatkozva)  tartalmáról és rendszeréről külön egyeztetés szükséges! Bejelentésére a Jelentkezési lap külön rovatot kínál!

 


Szükségük van-e a táborlakóknak költőpénzre?

A tábor a táborlakók számára ingyenes, napi ötszöri étkezést biztosítunk. Ezzel együtt a szadidős programok alkalmával számukra is elérhetők a megszokott "strandkaják", a fagyi, az üdítő! A tábor alatt két alkalommal kirándulás lesz, ezek is alkalmat szolgáltatnak arra, hogy zsebpénzüket költsék, esetleg kis ajándékot vegyenek az otthoniak számára, vagy kis csecsebecsét a tatai táborozás emlékére.

Mindezekkel együtt a zsebpénz ne legyen több, mint más iskolai programokon, mert - bár a tábor felügyelete állandó lesz -, az ördög nem alszik! 

 


Hogyan lehet látogatni a tábort, vagy érdeklődni a táborlakók hogyléte felől?

A táborvezető telefonszáma 0- 24 órában elérhető, illetve a tábor e-mail címe is folyamatosan él. Kérjük, hogy csak a legfontosabb ügyekben, s a gyerekek tábori programjának indokolatlan zavarása nélkül igyekezzenek érdeklődni, a tábort látogatni! 

Telefon:  0670 523 1610

E-mail: mctaborok@gmail.com

Fontos, hogy a szülők/gondviselők is elérhetőek legyenek a táborozás ideje alatt, hogy a táborvezető vagy a gyerekeket felügyelő pedagógusok kapcsolatba kerülhessenek velük, ha szükséges. Az elérhetőségek megadására a Jelentkezési lap külön rovatot kínál!

 


Kik felügyelnek a gyerekekre?

A táborlakókra felügyelő pedagógiai szakszemélyzet vezetője a táborvezető, rajta kívül állandó jelenléttel (0-24) a gyerekek mindennapi vezetésével, felügyeletével két pedagógus foglalkozik. Őket segíti csapatonként elosztva 3-3 középiskolás diák (összesen 15 fő), akik a 9-9 fős csapatok "vezérei","alvezérei" lesznek. Az ébresztő és reggeli időszakában érkeznek meg a táborba a szakmai programokat irányító pedagógusok és szakemberek (délelőtt és délután 5-5 fő).

Az esti csapatjátékra további 5 fő animátor érkezik táborba.

A gyerekektől a Házirendben is elvárt magatartás, hogy a felügyeletüket ellátó pedagógusok, szakemberek, animátorok, ifivezetők utasításait, kéréseit, tanácsait saját maguk és társaik biztonsága, valamint harmonikus együttműködése érdekében betartsák és kövessék, erre társaikat is figyelmeztessék!

 


Hogyan biztosítják, hogy a strandfürdő területén vagy a külső programokon a gyerekek megkülönböztethetők, figyelemmel kísérhetők legyenek.  

A táborba érkezéskor a megkülönböztetéshez a tábor logójával ellátott karpántot készítünk!


Kötelező-e minden programban részt venni?

A tábor programja nyári szabadidős jellegű, azaz a gyerekek napi programidejének többségét szabadprogrammal töltik, melyhez saját csapatuk tagjainak vagy más táborlakók társaságát kereshetik. A szűkebb értelemben vett tábor területét azonban csak közösen, egyeztetett szabályok betartásával és kísérővel hagyhatják el, különösen a fürdős/vizes programoknál.

A strandfürdő területéről csak pedagógus vezetésével mehetnek ki!

A szakmai programok nem megterhelőek. Minden délelőtt és délután a táborban forgószínpadszerűen megszervezett szakmaismereti program van, ahol két tanórányi időkeretben játékos interaktív módon szakmatörténeti, szakmaismereti érdekességeket látnak, hallanak és ezekkel kapcsolatos feladatokat oldanak meg a gyerekek. Ehhez külsős szakemberek, vállalatok, intézmények dolgozói, szóvivői érkeznek, akik válaszolnak a feltett kérdésekre is. A programok gyakorlatiasak, élményorientáltak, fontos szempont, hogy lekössék a figyelmet.

Ezekben a programokban a táborlakók csapatkeretben vesznek részt, a csapattal való mozgás, a feladatokban való jelenlét kötelező!

 

 

Két délelőtt autóbuszos (dottós) kirándulásra megy a tábor. A gyerekek érdeklődésüknek megfelelően választhatnak, hogy melyik úticélt választják a felkínált lehetőségek közül. A felkínált lehetőségek közül azonban kötelező választani!

Fontos szempont, hogy úgy állítjuk össze a úticélokat, hogy azok között lányos és fiús programok is legyenek!

Az esti közösségi játékban (max. 60 perc), a Gazdálkodjunk okosan c. játékban a gyerekek csapatukkal vesznek részt, reméljük, hogy nem kényszerként fogják megélni, hanem - mint a komoly kihívások alkalmával szokták - bátran és önként állnak a feladatok elé.

Meg kell említeni még, hogy a szakmai programok helyszíneit a "kötelező" programrész után nem bontják le, nem zárják be, hanem a gyerekek számára fakultatív program lehetőségként megmaradnak. 

 


Mi a tábor általános napirendje?

Ébresztő 8,00 

Reggeli 8,30 

Szakmai program 9,30

Szabadidős program 11,00 

Ebéd 12,30

Szakmai program 14,30 

Szabadidős program 16,00

Vacsora 18,30 

Szabadidős program 19,00

   ... benne Gazdálkodjunk okosan! c. csapatjáték

Takarodó 21,30

A tábori élet általános szabályai:

HÁZIREND

 

 1. A tábor területén tilos a dohányzás!
 1. A tábor területén levő berendezési tárgyakat, ágyneműt, paplant és párnát, asztalt, széket vagy bármely használati eszközt tilos megrongálni és kivinni a táborból! Amennyiben kárt okoztál, köteles vagy megtéríteni!
 1. Az épületbe tilos bármilyen állatot bevinni!
 2. A tábor területén alkoholt fogyasztani tilos!
 3. A tábor területén drogok használata tilos!
 4. Ha a fenti pontok közül bármelyiket megszeged, a táborvezetők dönthetnek amellett, hogy azonnal hazaküldjenek!
 5. A szobákban elhelyezett leltáríven szereplő berendezési és felszerelési tárgyakért a szállás igénybevétele ideje alatt a szobában lakók egyetemlegesen felelnek. A berendezési tárgyak sérülése illetve köteles azt a kár okozója megtéríteni, illetve ha ez nem állapítható meg, akkor a szoba lakói. Ha a berendezési tárgy nincs a helyén, hiánynak számoljuk fel. A szobákat az eredetileg megtekintett állapotban, és elrendezésben kell visszaadni.
 6. A szobában felmerülő problémákat, kérjük, jelezd a táborvezetőknél, hogy ki tudjuk javítani a hibát.
 7. Kérjük, ne szemetelj sem az épületben, sem a tábor területén. Minden szobában és minden fürdőszobában található szemetes, ha ezek megtelnek, a szemetet az udvaron található kukákba kell kivinni. Annak érdekében, hogy a szemét minél kevesebb helyet foglaljon, a műanyag palackokat, papírdobozokat nyomd össze és veszélyes hulladékot (elemet pl.) ne dobj a szemétbe!
 8. A szobákat a megtekintett állapotban, az eredeti elrendezésben kell visszaadni. A szemetet a szekrényekből, a kukákból és az ágyneműtárolókból is le kell vinni az utolsó napon.
 9. A strandolás lehetőségét a táborvezető dönti el. Fürödni csak a táborvezetők engedélyével, és személyes felügyeletük alatt lehetséges. Az engedély nélküli fürdéssel kapcsolatosan felmerülő balesetek esetén a táborszervező semminemű felelősséget nem vállal.
 10. Kérjük, ne tégy olyat, amivel az épület külső vagy belső állagát veszélyezteted, rongálod!
 11. Kérjük, a WC-ket rendeltetésének megfelelően használd, ne dobj bele olyan dolgot, ami nem oda való, és akkor nem keletkezik dugulás. A WC papíron kívül mindent a fürdőszobai szemetesbe dobj.
 12. Úgy használd a dolgokat, mintha a sajátod lenne, vigyázz rájuk, hogy mások is használhassák.
 13. Ha betegnek érzed magad, jelezd a táborvezetőnél, hogy minél előbb értesíthessük az ügyeletes orvost.