Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen helyszínen zajlik a tábor?

A tábor helyszíne a Tata központjától mintegy 3 km- re, a Fényes Forrásvidéken fekvő Fényes Fürdő és Kemping, egy közel 30 hektáros természetvédelmi terület. 100 éves múltját a mélyből feltörő 20-22°C-os forrásvíznek köszönheti,. Ez táplálja a strand-, és kempingkomplexumot, a természetvédelmi szempontból is fontos lápvilágot. A fürdő közvetlen szomszédságában található  Tatai Fényes Tanösvény, mely 2015-ben került kialakításra. 1350 m hosszú cölöpsétányról csodálhatják a látogatók az aktív forrásokat, találkozhatnak az itt nyüzsgő állat- és növényvilággal, akár éjszakai túrákon is.

 

 

A Fényes Forrásvidék egyedülállóságát tükrözi, hogy állandó úszómesteri felügyelet mellett, gyermek-, sport-, és természetes forrástó is várja májustól augusztusig mindazokat, akik úgy döntenek, hogy Tatát, a vizek városát választják nyaralásuk, szabadidejük eltöltésének helyszínéül.

 

 

A strandfürdő területén különböző kategóriájú büfék, étterem, homokos röplabdapálya és tágas füves, árnyas pihenőhelyek gondoskodnak a vendégek kényelméről. 

 

 


Milyen szálláshelyen vannak a táborlakók?

A táborban található különböző kategóriájú és férőhelyes szállásokat elsősorban a szabadidejüket aktívan, kirándulással töltő vendégek számára ajánlják. A tiszta, nyugodt környezetben a teljeskörűen felszerelt faházak megfelelő elhelyezést jelentenek a gyerekeknek. A tábor a strandfürdő területén található, ezért megközelítése csak ellenőrzötten, a főbejáraton keresztül történhet!

Faház típusok:

Árnyas Platán 1-6. (4+1 ágyas faház saját zuhanyzóval, saját mosdóval)

Jégmadár 1-2. (6 ágyas faház saját zuhanyzóval, saját mosdóval)

Ligetmoha 1-6. (3-5 ágyas motelszoba közös konyhával, zuhanyzóval)

 

 

A táborlakókat a beérkezés napján osztjuk el, biztosítva a nemek szerinti elkülönülést!

 


Milyen ellátást kapnak a táborlakók, és lehet-e külön ellátást kérni?

A táborban napi ötszöri étkezést biztosítunk a Fényes Fürdő és Kemping területén lévő melegkonyha segítségével. E konyha a létesítményben lévő összes gyermek és ifjúsági, illetve felnőtt szálláshely étkeztetésében szerepet vállal, minősége jó, több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a gyermekétkeztetés terén.

A tábori körülmények között biztosítható külön étkeztetés (elsősorban egészségügyi indokokra hivatkozva)  tartalmáról és rendszeréről külön egyeztetés szükséges! Bejelentésére a Jelentkezési lap külön rovatot kínál!

 


Szükségük van-e a táborlakóknak költőpénzre?

A tábor a táborlakók számára ingyenes, napi ötszöri étkezést biztosítunk. Ezzel együtt a szadidős programok alkalmával számukra is elérhetők a megszokott "strandkaják", a fagyi, az üdítő! A tábor alatt két alkalommal kirándulás lesz, ezek is alkalmat szolgáltatnak arra, hogy zsebpénzüket költsék, esetleg kis ajándékot vegyenek az otthoniak számára, vagy kis csecsebecsét a tatai táborozás emlékére.

Mindezekkel együtt a zsebpénz ne legyen több, mint más iskolai programokon, mert - bár a tábor felügyelete állandó lesz -, az ördög nem alszik! 

 


Hogyan lehet látogatni a tábort, vagy érdeklődni a táborlakók hogyléte felől?

A táborvezető telefonszáma 0- 24 órában elérhető, illetve a tábor e-mail címe is folyamatosan él. Kérjük, hogy csak a legfontosabb ügyekben, s a gyerekek tábori programjának indokolatlan zavarása nélkül igyekezzenek érdeklődni, a tábort látogatni! 

Telefon:  0670 523 1610

E-mail: mctaborok@gmail.com

Fontos, hogy a szülők/gondviselők is elérhetőek legyenek a táborozás ideje alatt, hogy a táborvezető vagy a gyerekeket felügyelő pedagógusok kapcsolatba kerülhessenek velük, ha szükséges. Az elérhetőségek megadására a Jelentkezési lap külön rovatot kínál!

 


Kik felügyelnek a gyerekekre?

A táborlakókra felügyelő pedagógiai szakszemélyzet vezetője a táborvezető, rajta kívül állandó jelenléttel (0-24) a gyerekek mindennapi vezetésével, felügyeletével két pedagógus foglalkozik. Őket segíti csapatonként elosztva 3-3 középiskolás diák (összesen 15 fő), akik a 9-9 fős csapatok "vezérei","alvezérei" lesznek. Az ébresztő és reggeli időszakában érkeznek meg a táborba a szakmai programokat irányító pedagógusok és szakemberek (délelőtt és délután 5-5 fő).

Az esti csapatjátékra további 5 fő animátor érkezik táborba.

A gyerekektől a Házirendben is elvárt magatartás, hogy a felügyeletüket ellátó pedagógusok, szakemberek, animátorok, ifivezetők utasításait, kéréseit, tanácsait saját maguk és társaik biztonsága, valamint harmonikus együttműködése érdekében betartsák és kövessék, erre társaikat is figyelmeztessék!

 


Hogyan biztosítják, hogy a strandfürdő területén vagy a külső programokon a gyerekek megkülönböztethetők, figyelemmel kísérhetők legyenek.  

A táborba érkezéskor a megkülönböztetéshez a tábor logójával ellátott pólót készítünk!


Kötelező-e minden programban részt venni?

A tábor programja nyári szabadidős jellegű, azaz a gyerekek napi programidejének többségét szabadprogrammal töltik, melyhez saját csapatuk tagjainak vagy más táborlakók társaságát kereshetik. A szűkebb értelemben vett tábor területét azonban csak közösen, egyeztetett szabályok betartásával és kísérővel hagyhatják el, különösen a fürdős/vizes programoknál.

A strandfürdő területéről csak pedagógus vezetésével mehetnek ki!

A szakmai programok nem megterhelőek. Minden délelőtt és délután a táborban forgószínpadszerűen megszervezett szakmaismereti program van, ahol két tanórányi időkeretben játékos interaktív módon szakmatörténeti, szakmaismereti érdekességeket látnak, hallanak és ezekkel kapcsolatos feladatokat oldanak meg a gyerekek. Ehhez külsős szakemberek, vállalatok, intézmények dolgozói, szóvivői érkeznek, akik válaszolnak a feltett kérdésekre is. A programok gyakorlatiasak, élményorientáltak, fontos szempont, hogy lekössék a figyelmet.

Ezekben a programokban a táborlakók csapatkeretben vesznek részt, a csapattal való mozgás, a feladatokban való jelenlét kötelező!

 

 

Két délelőtt autóbuszos (dottós) kirándulásra megy a tábor. A gyerekek érdeklődésüknek megfelelően választhatnak, hogy melyik úticélt választják a felkínált lehetőségek közül. A felkínált lehetőségek közül azonban kötelező választani!

Fontos szempont, hogy úgy állítjuk össze a úticélokat, hogy azok között lányos és fiús programok is legyenek!

Az esti közösségi játékban (max. 60 perc), a Gazdálkodjunk okosan c. játékban a gyerekek csapatukkal vesznek részt, reméljük, hogy nem kényszerként fogják megélni, hanem - mint a komoly kihívások alkalmával szokták - bátran és önként állnak a feladatok elé.

Meg kell említeni még, hogy a szakmai programok helyszíneit a "kötelező" programrész után nem bontják le, nem zárják be, hanem a gyerekek számára fakultatív program lehetőségként megmaradnak. 

 


Mi a tábor általános napirendje?

Ébresztő 8,00 

Reggeli 8,30 

Szakmai program 9,30

Szabadidős program 11,00 

Ebéd 12,30

Szakmai program 14,30 

Szabadidős program 16,00

Vacsora 18,30 

Szabadidős program 19,00

   ... benne Gazdálkodjunk okosan! c. csapatjáték

Takarodó 21,30