Gyakran Ismételt Kérdések

Mehet-e a gyermekem a táborba?

Örömmel értesítjük a Szülőket, Gondviselőket, hogy a Tatabányai Szakképzési Centrum által szervezett Mesterségem Címere szakmaismereti tábor mindazoknak elfogadta a jelentkezését, akik 2018. június 15-ig elküldték táborozási szándékukat!

Szeretettel várjuk a „Táborlakókat” választott táboruk első napján az alábbiak szerint:

A táborokba a nyitó napokon reggel 8 órától várjuk a táborlakókat szüleikkel, gondviselőjükkel együtt a tatai Fényes Fürdő bejáratánál, ahol segítőink útbaigazítást adnak!

- I. turnus július 2.

- II. turnus július 9.

- III. turnus július 30. 

A táborozás feltétele az egészségügyi és a felelősségvállalási nyilatkozat, amelyet a táborba beérkezéskor lesz mód helyben kitölteni, aláírni.

Engedélyező nyilatkozatukat fogjuk kérni továbbá a táborlakók utaztatásához és fotókon, videókon való szerepeltetéséhez is.

A tábor területére gépkocsival nem lehet behajtani, kérjük, hogy ha szükséges, használják a fürdő parkolóját.

Kérjük, hogy 10 óráig érkezzenek meg, hogy legyen módunk ebédig a gyerekeket elhelyezni a szállásokon, illetve megalakítani a csoportokat a szakmai programok lebonyolításához. Ebéd után már szervezett programok lesznek!

   

Hogyan készüljünk fel a táborozásra?

Kérjük, hogy a táborral kapcsolatos előkészületekről, a tábor részletes programjáról és egyéb tudnivalókról a táborok honlapján folyamatosan tájékozódjanak, beszélgessenek a tábori életről, a szabályokról gyermekükkel! A honlap folyamatosan megújul, egyre több információ lesz olvasható, hogy körültekintően felkészülhessenek a tanulók az egy heti közös tábori életre. Különösen a tábor szakmai programja és a GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) tanulmányozása fontos!

Kérjük továbbá, hogy hozzák magukkal vagy email címünkre küldjék meg a gyerekek Mesterségem Címere táborral kapcsolatban készített alkotásait (ha készült ilyen – egyébként nem volt kötelező). Szeretnénk egy kiállítást rendezni belőlük!

Kérjük a Szülőket, hogy a tábori felszerelések összeállításakor gondoljanak az alábbiakra:

 • az időjárás változékonysága miatt meleg ruha is legyen, esernyő vagy esőkabát, váltó ruházat (különösen strandolás utánra), papucs
 • a napszúrás, leégés elleni védekezés eszközei (napellenzős sapka, napszemüveg, krém, stb)
 • elemlámpa, műanyag pohár, vizes flakon (Kétszer buszos-dottós kirándulásra megyünk!)
 • kisebb egyéni és közösségi játékok (könyv, kártya, társas játék, labda, tollas, strandolásnál alkalmas játék, stb)
 • egyéni szokásaik, szükségleteik szerint szúnyog és rovarcsípés elleni riasztók, helyi kezelésükhöz használt kenőcs, stb. Természetesen feltöltjük elsősegély ládánkat a szükséges eszközökkel, kellékekkel, de szívesen vesszük, ha gyerekek saját lehetőségekkel is rendelkeznek!
 • a táborban wifi szolgáltatás nincs, csak mobilnetre (vagy telefonra) számítsanak a gyerekekkel való kapcsolattartás tekintetében.

FONTOS!

A vagyonvédelem, illetve a közösségi élet tiszteletben tartása érdekében a táborban korlátozzuk a mobiltelefon használatot, amelynek célja, hogy a táborlakók lehetőség szerint csak a családi kapcsolattartás érdekében használjanak kommunikációs eszközt.

Kérjük a Tisztelt Szülőket, hogy kérdéseikkel, javaslataikkal e-mail címünkre írjanak levelet vagy hívják a táborvezetőt a 06 70 523 1610-es telefonszámon.

Milyen helyszínen zajlik a tábor?

A tábor helyszíne a Tata központjától mintegy 3 km- re, a Fényes Forrásvidéken fekvő Fényes Fürdő és Kemping, egy közel 30 hektáros természetvédelmi terület. 100 éves múltját a mélyből feltörő 20-22°C-os forrásvíznek köszönheti,. Ez táplálja a strand-, és kempingkomplexumot, a természetvédelmi szempontból is fontos lápvilágot. A fürdő közvetlen szomszédságában található  Tatai Fényes Tanösvény, mely 2015-ben került kialakításra. 1350 m hosszú cölöpsétányról csodálhatják a látogatók az aktív forrásokat, találkozhatnak az itt nyüzsgő állat- és növényvilággal, akár éjszakai túrákon is.

 

 

A Fényes Forrásvidék egyedülállóságát tükrözi, hogy állandó úszómesteri felügyelet mellett, gyermek-, sport-, és természetes forrástó is várja májustól augusztusig mindazokat, akik úgy döntenek, hogy Tatát, a vizek városát választják nyaralásuk, szabadidejük eltöltésének helyszínéül.

 

 

A strandfürdő területén különböző kategóriájú büfék, étterem, homokos röplabdapálya és tágas füves, árnyas pihenőhelyek gondoskodnak a vendégek kényelméről. 

 

 


Milyen szálláshelyen vannak a táborlakók?

A táborban található különböző kategóriájú és férőhelyes szállásokat elsősorban a szabadidejüket aktívan, kirándulással töltő vendégek számára ajánlják. A tiszta, nyugodt környezetben a teljeskörűen felszerelt faházak megfelelő elhelyezést jelentenek a gyerekeknek. A tábor a strandfürdő területén található, ezért megközelítése csak ellenőrzötten, a főbejáraton keresztül történhet!

Faház típusok:

Árnyas Platán 1-6. (4+1 ágyas faház saját zuhanyzóval, saját mosdóval)

Jégmadár 1-2. (6 ágyas faház saját zuhanyzóval, saját mosdóval)

Ligetmoha 1-6. (3-5 ágyas motelszoba közös konyhával, zuhanyzóval)

 

 

A táborlakókat a beérkezés napján osztjuk el, biztosítva a nemek szerinti elkülönülést!

 


Milyen ellátást kapnak a táborlakók, és lehet-e külön ellátást kérni?

A táborban napi ötszöri étkezést biztosítunk a Fényes Fürdő és Kemping területén lévő melegkonyha segítségével. E konyha a létesítményben lévő összes gyermek és ifjúsági, illetve felnőtt szálláshely étkeztetésében szerepet vállal, minősége jó, több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a gyermekétkeztetés terén.

A tábori körülmények között biztosítható külön étkeztetés (elsősorban egészségügyi indokokra hivatkozva)  tartalmáról és rendszeréről külön egyeztetés szükséges! Bejelentésére a Jelentkezési lap külön rovatot kínál!

 


Szükségük van-e a táborlakóknak költőpénzre?

A tábor a táborlakók számára ingyenes, napi ötszöri étkezést biztosítunk. Ezzel együtt a szadidős programok alkalmával számukra is elérhetők a megszokott "strandkaják", a fagyi, az üdítő! A tábor alatt két alkalommal kirándulás lesz, ezek is alkalmat szolgáltatnak arra, hogy zsebpénzüket költsék, esetleg kis ajándékot vegyenek az otthoniak számára, vagy kis csecsebecsét a tatai táborozás emlékére.

Mindezekkel együtt a zsebpénz ne legyen több, mint más iskolai programokon, mert - bár a tábor felügyelete állandó lesz -, az ördög nem alszik! 

 


Hogyan lehet látogatni a tábort, vagy érdeklődni a táborlakók hogyléte felől?

A táborvezető telefonszáma 0- 24 órában elérhető, illetve a tábor e-mail címe is folyamatosan él. Kérjük, hogy csak a legfontosabb ügyekben, s a gyerekek tábori programjának indokolatlan zavarása nélkül igyekezzenek érdeklődni, a tábort látogatni! 

Telefon:  0670 523 1610

E-mail: mctaborok@gmail.com

Fontos, hogy a szülők/gondviselők is elérhetőek legyenek a táborozás ideje alatt, hogy a táborvezető vagy a gyerekeket felügyelő pedagógusok kapcsolatba kerülhessenek velük, ha szükséges. Az elérhetőségek megadására a Jelentkezési lap külön rovatot kínál!

 


Kik felügyelnek a gyerekekre?

A táborlakókra felügyelő pedagógiai szakszemélyzet vezetője a táborvezető, rajta kívül állandó jelenléttel (0-24) a gyerekek mindennapi vezetésével, felügyeletével két pedagógus foglalkozik. Őket segíti csapatonként elosztva 3-3 középiskolás diák (összesen 15 fő), akik a 9-9 fős csapatok "vezérei","alvezérei" lesznek. Az ébresztő és reggeli időszakában érkeznek meg a táborba a szakmai programokat irányító pedagógusok és szakemberek (délelőtt és délután 5-5 fő).

Az esti csapatjátékra további 5 fő animátor érkezik táborba.

A gyerekektől a Házirendben is elvárt magatartás, hogy a felügyeletüket ellátó pedagógusok, szakemberek, animátorok, ifivezetők utasításait, kéréseit, tanácsait saját maguk és társaik biztonsága, valamint harmonikus együttműködése érdekében betartsák és kövessék, erre társaikat is figyelmeztessék!

 


Hogyan biztosítják, hogy a strandfürdő területén vagy a külső programokon a gyerekek megkülönböztethetők, figyelemmel kísérhetők legyenek.  

A táborba érkezéskor a megkülönböztetéshez a tábor logójával ellátott karpántot készítünk!


Kötelező-e minden programban részt venni?

A tábor programja nyári szabadidős jellegű, azaz a gyerekek napi programidejének többségét szabadprogrammal töltik, melyhez saját csapatuk tagjainak vagy más táborlakók társaságát kereshetik. A szűkebb értelemben vett tábor területét azonban csak közösen, egyeztetett szabályok betartásával és kísérővel hagyhatják el, különösen a fürdős/vizes programoknál.

A strandfürdő területéről csak pedagógus vezetésével mehetnek ki!

A szakmai programok nem megterhelőek. Minden délelőtt és délután a táborban forgószínpadszerűen megszervezett szakmaismereti program van, ahol két tanórányi időkeretben játékos interaktív módon szakmatörténeti, szakmaismereti érdekességeket látnak, hallanak és ezekkel kapcsolatos feladatokat oldanak meg a gyerekek. Ehhez külsős szakemberek, vállalatok, intézmények dolgozói, szóvivői érkeznek, akik válaszolnak a feltett kérdésekre is. A programok gyakorlatiasak, élményorientáltak, fontos szempont, hogy lekössék a figyelmet.

Ezekben a programokban a táborlakók csapatkeretben vesznek részt, a csapattal való mozgás, a feladatokban való jelenlét kötelező!

 

 

Két délelőtt autóbuszos (dottós) kirándulásra megy a tábor. A gyerekek érdeklődésüknek megfelelően választhatnak, hogy melyik úticélt választják a felkínált lehetőségek közül. A felkínált lehetőségek közül azonban kötelező választani!

Fontos szempont, hogy úgy állítjuk össze a úticélokat, hogy azok között lányos és fiús programok is legyenek!

Az esti közösségi játékban (max. 60 perc), a Gazdálkodjunk okosan c. játékban a gyerekek csapatukkal vesznek részt, reméljük, hogy nem kényszerként fogják megélni, hanem - mint a komoly kihívások alkalmával szokták - bátran és önként állnak a feladatok elé.

Meg kell említeni még, hogy a szakmai programok helyszíneit a "kötelező" programrész után nem bontják le, nem zárják be, hanem a gyerekek számára fakultatív program lehetőségként megmaradnak. 

 


Mi a tábor általános napirendje?

Ébresztő 8,00 

Reggeli 8,30 

Szakmai program 9,30

Szabadidős program 11,00 

Ebéd 12,30

Szakmai program 14,30 

Szabadidős program 16,00

Vacsora 18,30 

Szabadidős program 19,00

   ... benne a komplex szakmaismereti tábor esetén Gazdálkodjunk okosan! c. csapatjáték

   ... benne a robotika tábor esetén Gazdálkodj okosan c. egyéni játék

Takarodó 21,30

A tábori élet általános szabályai:

HÁZIREND

 

 1. A tábor területén tilos a dohányzás!
 1. A tábor területén levő berendezési tárgyakat, ágyneműt, paplant és párnát, asztalt, széket vagy bármely használati eszközt tilos megrongálni és kivinni a táborból! Amennyiben kárt okoztál, köteles vagy megtéríteni!
 1. Az épületbe tilos bármilyen állatot bevinni!
 2. A tábor területén alkoholt fogyasztani tilos!
 3. A tábor területén drogok használata tilos!
 4. Ha a fenti pontok közül bármelyiket megszeged, a táborvezetők dönthetnek amellett, hogy azonnal hazaküldjenek!
 5. A szobákban elhelyezett leltáríven szereplő berendezési és felszerelési tárgyakért a szállás igénybevétele ideje alatt a szobában lakók egyetemlegesen felelnek. A berendezési tárgyak sérülése illetve köteles azt a kár okozója megtéríteni, illetve ha ez nem állapítható meg, akkor a szoba lakói. Ha a berendezési tárgy nincs a helyén, hiánynak számoljuk fel. A szobákat az eredetileg megtekintett állapotban, és elrendezésben kell visszaadni.
 6. A szobában felmerülő problémákat, kérjük, jelezd a táborvezetőknél, hogy ki tudjuk javítani a hibát.
 7. Kérjük, ne szemetelj sem az épületben, sem a tábor területén. Minden szobában és minden fürdőszobában található szemetes, ha ezek megtelnek, a szemetet az udvaron található kukákba kell kivinni. Annak érdekében, hogy a szemét minél kevesebb helyet foglaljon, a műanyag palackokat, papírdobozokat nyomd össze és veszélyes hulladékot (elemet pl.) ne dobj a szemétbe!
 8. A szobákat a megtekintett állapotban, az eredeti elrendezésben kell visszaadni. A szemetet a szekrényekből, a kukákból és az ágyneműtárolókból is le kell vinni az utolsó napon.
 9. A strandolás lehetőségét a táborvezető dönti el. Fürödni csak a táborvezetők engedélyével, és személyes felügyeletük alatt lehetséges. Az engedély nélküli fürdéssel kapcsolatosan felmerülő balesetek esetén a táborszervező semminemű felelősséget nem vállal.
 10. Kérjük, ne tégy olyat, amivel az épület külső vagy belső állagát veszélyezteted, rongálod!
 11. Kérjük, a WC-ket rendeltetésének megfelelően használd, ne dobj bele olyan dolgot, ami nem oda való, és akkor nem keletkezik dugulás. A WC papíron kívül mindent a fürdőszobai szemetesbe dobj.
 12. Úgy használd a dolgokat, mintha a sajátod lenne, vigyázz rájuk, hogy mások is használhassák.
 13. Ha betegnek érzed magad, jelezd a táborvezetőnél, hogy minél előbb értesíthessük az ügyeletes orvost.